Mønstret eller ensfarvet stof?

Når jeg står foran stofrullerne i butikkerne, eller scroller igennem side efter online, spørger jeg altid mig selv: Skal jeg vælge ensfarvet eller mønstret stof til mit næste syprojekt?

Det er et valg, der kan påvirke hele udtrykket af den style, du vil skabe. Så hvad skal du egentlig vælge? Det afhænger af, hvad du vil fremhæve - er det snittet på kjolen, du ønsker at sætte i fokus, eller er det stoffets smukke print?

Ensfarvet stof - fremhæv snit og skæringer

Hvis du ønsker at fremhæve snittet og detaljerne i en kjole, bluse eller bukser, er ensfarvet stof ofte det bedste valg.

De designs jeg selv falder for, er ofte konstrueret på en spændende og anderledes måde. Det behøver ikke nødvendigvis at være en detaljerig style, men hvor skæringerne er så interessante, at øjnene bliver nysgerrige og har lyst til at gå på opdagelse i den pågældende style. Her giver det ensfarvede stof ro til øjet, så det i ro og mag kan gå på opdagelse i tøjet uden at blive forstyrret. Man lader detaljerne komme til sin ret, og lader dem stå frit, så man kan se, hvordan de tilføjer eller fjerner vidde, skaber bevægelse eller smyger sig om kroppen. 

Lad mig vise dig et eksempel nedenfor:

Billede 1 Billede 2
På billederne ses den samme kjole, SUN DRESS, i samme størrelse, men syet i henholdsvis ensfarvet, blå og mønstret, småblomstret stof.
I den blå ser øjet straks skæringen over brystet, som fortsætter ud på overarmen og man vil have lyst til at se, om skæringen fortsætter i samme bløde bue omme på ryggen. Derefter ledes øjnene ned på skæringen på skørtet, der tilfører vidde og bevægelse til kjolen.
I den mønstrede kjole bliver man derimod først fanget af det smukke print, men man ser ikke i lige så høj grad de spændende skæringer i kjolen. Man ser en smuk, puppeformet kjole syet i et smukt print.

Mønstret stof - lad stoffet tale

Hvis du derimod ønsker, at stoffet skal være i fokus, så er mønstret stof vejen frem. Mønstrede stoffer kan tilføre en ekstra dimension til et ellers simpelt og måske kedeligt design.

Selvom jeg næsten altid går med det ensfarvede, kan jeg også sagtens falde for et printet tekstil. Hvem elsker ikke liberty stoffer og jeg ELSKER Marimekkos univers. På en eller anden måde synes jeg mine syprojekter i mønstrede tekstiler, bliver lidt mere statement-agtige - de vil have opmærksomhed, og den skal have ALT, hvad den kan trække. Men jeg oplever også, at jeg oftere eller hurtigere bliver træt af et print, end jeg gør af en farve, og det er jo virkelig en skam.

Med det mønstrede stof, skal man også være opmærksom på, hvordan mønsteret falder og hvordan de forskellige mønsterdele klippes ud. Har man fx et mønster med stor blomster, tern eller striber, kan det være vigtigt at placere dem strategisk, så de flugter pænt med sømme og skæringer. Det kan også være at man skal købe ekstra stof, hvis der er en særlig del af printet, der skal pryde en bestemt mønsterdel, eller hvis noget skal være spejlvendt, som man jo ofte ser ved fx skjorter syet af broderede duge. 

Jeg synes også du skal kigge på, hvor stor en detaljegrad dit syprojekt har, hvis du drømmer om et mønstret tekstil. Hvis du skal sy en skjorte med både flæser, krave, stolper og rynk, kan noget mønstret stof efter min mening godt få detaljerne til at drukne lidt, men det er helt klart en smags sag. Men med et mønstret stof vil man i højere grad på sådan en skjorte i stedet se en flade med et mønster, end man vil se flæser og smukke sytekniske detaljer.

Hvad skal du være opmærksom på?

Når du vælger mellem ensfarvet og mønstret stof, er der nogle overvejelser, du skal gøre dig:

Ensfarvet stof giver et mere roligt udtryk og fremhæver designets linjer og skæringer. Det er perfekt hvis du vil vise et smukt snit eller unikke detaljer. Husk dog, at små fejl og uregelmæssigheder i syningerne som fx ved forkert trådspænding, kan blive mere synlige på ensfarvet stof.

Mønstret stof bringer liv og energi til simple styles, men kræver også lidt mere planlægning. Sørg for at tage højde for mønsterplacering, så det falder flot, og vær opmærksom på detaljer i designet, der kan gå tabt i et kraftigt mønster.

Hvad foretrækker du?

Jeg må indrømme, at jeg selv ofte bliver draget mod de ensfarvede stoffer - især til mine egne symønstre, hvor jeg jo rigtig gerne vil fremhæve de smukke og elegante detaljer, som jeg jo er så pokkers stolt over at have skabt.

Men der er helt klart også tidspunkter, hvor jeg ser så smukt et mønstret stof, at jeg bare MÅ sy noget i det. Hold nu ferie, hvor har jeg altså bare en svaghed for store prikker, japansk stof og Marimekkos fantastiske univers.

Hvad foretrækker du? Er du til det rene enkle look med fokus på skæringer og snit, eller elsker du at lade et smukt print tale for sig selv? Skriv endelig en kommentar til indlægget med dine erfaringer, så vi på den måde kan sparre med hinanden - det kan også være, at du synes, der er noget jeg har glemt at få med. Jeg vil gerne levere det bedste indhold, og det kan jeg kun med din hjælp.

Lad os blive klogere på syning sammen

Tusind tak fordi du læste med! Det betyder en verden for mig, at du finder mit indhold relevant! Og jeg er stolt af, at jeg kan medvirke til at gøre syning lettere tilgængeligt for alle, ved at tage det ned på et niveau, der er til at forstå.

Husk at gå på opdagelse i min blog om syning, som jeg hele tiden opdaterer med nyttig viden omkring syning generelt, tips og tricks til at lette syningen for dig samt uundværlig viden omkring materialer.

De bedste hilsner
Malene

Tilbage til blog

Indsend en kommentar