Tjek vaskeanvisningen inden du køber nyt stof

Når jeg væger stof til et nyt syprojekt, er noget af det første, jeg tænker over, hvordan det skal vaskes og vedligeholdes. For det er sådan, at vask og vedligehold har en enorm betydning for, hvor meget vi faktisk får brugt det tøj, vi syr. Og det er efterhånden meget tydeligt i mit tøjskab, at der simpelthen ikke findes tøj, der kræver rensning. Der findes nogle enkelte ting, der kræver håndvask eller uldprogram, men det er det værd, når jeg nu er så heldig at være beriget med både en mor og en mormor, der kan strikke. 

Vaskeanvisning der passer med dine vaner

Jeg har nogle få gange (jeg er heldigvis blevet klogere!!!!), begået den fejl et smukt stof, som jeg med møje og besvær har syet op til et fantastisk stykke tøj, hvorefter jeg ved en forglemmelse har smidt tøjet i vasketøjsbunken til 30 grader, som har resulteret i et ødelagt stykke tøj (rip silkebukser). For for det første skal man jo lige kunne huske den helt særlige vaskeanvisning for det pågældende stykke tøj man har syet, hvis man ikke lige har fået syet et carelabel i - og hvem gør det? Og for det andet, så når jeg endelig husker, at tøjet kræver særlig pleje, så er jeg simpelthen så dårlig til at huske at få det indleveret ved et renseri.

Og hvad er pointen så, hvis vi ikke bruger det tøj vi køber eller selv har skabt med kærlighed og omhu, fordi det simpelthen ikke matcher med vores vaner?

Tanken om først at finde et renseri, køre dertil og så huske igen at hente det igen, er bare ikke en del af min hverdagsrutine. Og hvor end jeg ville ønske, at jeg kunne ændre denne vane, for den her "helt særlige kjole, som jeg i hvert fald ikke kunne leve uden", så er det bare aldrig sket. Det er aldrig blevet en del af min hverdagsrutine, og det bliver det nok heller aldrig.

Derfor kigger jeg altid på vaskeanvisningen, når jeg køber stof - hvis jeg handler online dobbelttjekker jeg altid informationen om stoffet. For mig skal stof kunne vaskes i maskinen på 30 eller 40 grader. Ellers får jeg det ikke brugt. Og det skal man jo bare erkende og så se at få rettet ind efter det.

Stof med høj krøldentens

En anden ting, jeg virkelig overvejer, når jeg vælger stof, er strygning. Jeg hader at stryge. Det passer mig bedst, hvis jeg bare kan hænge mit tøj op efter vask eller endt brug, og tøjet så bare retter sig ud helt af sig selv - Ja, sådan noget tøj findes der faktisk.

Derfor er jeg ret glad for Tencel - pga. tyngden i stoffet har det en tendens til at rette sig selv ud, når det hænder på en bøjle. Det er desværre ikke alle tekstiler, der er så nemme. Nogle gange er du bare nødt til at finde strygejernet frem, hvis du ikke har været opmærksom på krøltendensen ved køb.

Læs meget mere om Tencel her, og lær om fiberens fantastiske egenskaber og produktionen af et mere ansvarligt materiale.

Undgå at købe stof med høj krøltendens med dette simple trick

Hvis du ligesom jeg, hader at stryge, er der et simpelt trick til at teste om stoffet krøller, før du køber det. Hvis du står i en fysisk butik, kan du tage et hjørne af stoffet i hånden og kramme det sammen. Når du slipper stoffet, kan du se, hvordan det reagerer. Folder det sig fint ud igen, har det ikke krøldentens. Men hvis stoffet forbliver krøllet, er det værd at overveje, om du vil kunne leve med det - eller om du har tålmodigheden til at stryge det hver gang.

Gå efter dette materiale for at undgå krøl

Der er bare lige én dårlig nyhed, jeg må fortælle dig først: Faktisk er det kun polyester, der slet ikke krøller. 

Dette er grunden til at du ofte ser blandinger af polyester og andre fibre, hvor polyesterens egenskaber bruges til at reducere krøltendensen. Jeg ved godt at polyester og andre syntetiske materialer er skadelige for miljøet pga. bl.a. produktionen og spredningen af mikroplast, hvorfor mange undgår det. Det forstår jeg virkelig godt - og jeg prøver også selv så vidt muligt at undgå det dumme fiber.

Men nu kommer den god nyhed så (og heldigvis for det): vævningen af stoffet har også noget at sige i forhold til krøltendens - ikke nødvendigvis i forhold til om stoffet krøller eller ej, men hvor synligt det er.

Et stof med struktur - som for eksempel hør med lidt tekstur eller bomuldsgauze, kan være mere tilgivende. Krøllerne er der måske, men de er ikke lige så tydelige.

Tag udgangspunkt i din hverdag når du vælger stof

Når jeg konstruerer og syr, tager jeg altid udgangspunkt i min hverdag og mine vaner. Hvis jeg ved, at jeg ikke kommer til at stryge et par bukser hver gang jeg har brugt dem eller efter vask, så vælger jeg et materiale, der fungerer for mig.

Det samme gælder med vaskeanvisninger. Der er ingen grund til at sy en kjole, der kun tåler rens, hvis jeg ved, at jeg aldrig vil få det afleveret ved et renseri.

Tøj skal bruges, og det skal være en glæde at bruge det. Og den glæde kommer også af, at det er nemt at tage på, nemt at vaske og nemt at vedligeholde.

Lad os blive klogere på syning sammen

Så næste gang du vælger stof så tænk over, hvordan det skal vaskes og vedligeholdes. Overvej dine vaner og dit liv. Har du tænkt over, hvor stor en forskel vask og vedligehold kan gøre for, hvor meget du faktisk får brugt dit tøj? Skriv endelig en kommentar til indlægget med dine erfaringer, så vi på den måde kan sparre med hinanden - det kan også være, at du synes, der er noget jeg har glemt at få med. Jeg vil gerne levere det bedste indhold, og det kan jeg kun med din hjælp.

Tusind tak fordi du læste med! Det betyder en verden for mig, at du finder mit indhold relevant! Og jeg er stolt af, at jeg kan medvirke til at gøre syning lettere tilgængeligt for alle, ved at tage det ned på et niveau, der er til at forstå.

Husk at gå på opdagelse i min blog om syning, som jeg hele tiden opdaterer med nyttig viden omkring syning generelt, tips og tricks til at lette syningen for dig samt uundværlig viden omkring materialer.

De bedste hilsner
Malene 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar